Tofu – zobacz z czego jest zrobione i dlaczego warto je jeść.
Gastronomia 2 marca 2020,W Japonii mówi się tofu, w Chinach dofu, Wietnamie dauhu a Korei tubu. Egzotyczne nazwy popularnego produktu, ale tylko jedna z nich funkcjonuje szerzej na całym świecie – tofu. Czym jest ten daleko azjatycki przysmak? To nic innego jak biały ser, który produkowany jest z mleka sojowego.
Minęło już ponad 2 tysiące lat od momentu, kiedy tofu zagościło na azjatyckich stołach. Spór o to, kto wynalazł ten specjał toczą nieustannie do dziś Chińczycy z Koreańczykami. Chińczycy mają swoją legendę o biednym urzędniku, który nie skalał się żadną łapówką. Nie stać go było na mięso, więc opracował recepturę na bazie, której powstał doskonały zamiennik mięsa z soi.
Natomiast Koreańczycy zauważają, że to u nich odkryto prehistoryczne sita do cedzenia mleka sojowego, co ma stanowić dowód na to, że to na ich ziemiach powstało tubu. Można powiedzieć, że gdzie się dwóch bije tam trzeci korzysta, bo w świadomości obecnych konsumentów istnieje w zasadzie tylko nazwa tofu pochodząca z Japonii.
Z czego powstaje dzisiejsze tofu?
Już wiemy, że tofu to wegański serek, który pozyskiwany jest z mleka sojowego. Do mleka musi być jednak dodany koagulant. Może to być chlorek magnezu lub siarczan wapnia. Bywa, że używa się kilku koagulantów. Ich proporcje decydują o tym, czy serek będzie bardziej twardy i porowaty czy bardziej jedwabisty i gładki. Po połączeniu tych składników powstaje charakterystyczny i rozpoznawalny niemal na całym świecie bloczek tofu.
Jaki smak ma tofu?
Smak oraz zapach tofu są bardzo delikatne, wręcz subtelne. Można wręcz odnieść wrażenie, że serek pozbawiony jest jakichkolwiek nut smakowych czy aromatycznych. Z tego względu zaleca się, by tofu odpowiednio wcześniej zamarynować, co sprawi że serek zyska na wyrazistości. Jest to bardzo popularny element diety wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na to, że nie jest to produkt pochodzenia zwierzęcego. Jest to doskonały zamiennik sera, a także mięsa. Serek sojowy zawiera bardzo duże ilości białka oraz wysokiej jakości roślinne tłuszcze, a także wapń. Zatem zdecydowanie jest to produkt godny polecenia, zawierający wiele elementów, które przysłużą się naszemu organizmowi.
Jakie można spotkać rodzaje tofu?
Na rynku można spotkać się z kilkoma wariantami, w jakich występuje delikatny serek sojowy. Najczęściej spotkać można tofu naturalne. W ramach tego rodzaju można jeszcze wyróżnić dwa rodzaje produktu – tofu jedwabiste, które charakteryzuje się bardziej jednorodną strukturą i jest wyjątkowo delikatne oraz tofu regularne (twarde), które nie jest gładkie, a na wierzchniej warstwie są zauważalne pory. Ten rodzaj serka świetnie sprawdza się podczas smażenia, doskonale wchłania smaki. Dostępne są także wersje wędzone (xun gan dofu) oraz z dodatkami (np. z czosnkiem czy z ziołami).
Możemy też spotkać się z nieco bardziej egzotycznymi nazwami, takimi jak yakidofu (lekko opieczone, stosunkowo twarde) oraz chou-dofu (pleśniowe tofu, intensywne w smaku oraz aromacie).
W jaki sposób możemy przyrządzić tofu?
Niepozorny „biały bloczek” to zupełnie niezwykły produkt, którego zastosowanie w kuchni może ograniczać wyłącznie nasza kulinarna wyobraźnia. To bardzo wdzięczny produkt z całym wachlarzem zastosowań. Naturalna odmiana serka świetnie nadaje się do marynowania. Wszelkie smakowe wariacje z dodatkami mogą stać się doskonałym uzupełnieniem dla różnego rodzaju past. Tofu wędzone warto użyć podczas przyrządzania zup, np. żurku czy zupy grochowej. Z tofu zrobimy delikatne i pełne smaku kotleciki. Na bazie tofu przyrządza się również coraz popularniejszą wegańską wersję jajecznicy, a także sernika.
Tofu jest bardzo ważnym elementem diety wegańskiej i wegetariańskiej. W sklepie internetowym StraganZdrowia.pl możecie kupić tofu w różnych wersjach smakowych, z dodatkiem czarnuszki czy czosnku.
https://www.straganzdrowia.pl/kategorie/tagi/tofu
Dodaj komentarz