Szynki hiszpańskie – sprawdź, w czym tkwi sekret wyrobów garmażeryjnych z Hiszpanii!

Szynki hiszpańskie – sprawdź, w czym tkwi sekret wyrobów garmażeryjnych z Hiszpanii!

Gastronomia

Tradycjonaliści doskonale wiedzą o nieocenionej roli mięsa w naszych rodzimych daniach. Ciężko wyobrazić sobie, chociażby bigos bez mięsnej zawartości. Nie inaczej sytuacja ma się w przypadku Hiszpanów, którzy szynki hiszpańskie wykorzystują w wielu potrawach i przekąskach. Dlatego też stały się one jednym z symboli tamtejszej kuchni. Jakie walory mięsnych smakołyków decydują o ich znamienitości?

Szynki hiszpańskie i ich wyjątkowy okres dojrzewania

Najbardziej rozpoznawalnym produktem, jeśli chodzi o szynki hiszpańskie, jest górska szynka serrano, zwana w Hiszpanii jamón serrano. To znak rozpoznawczy trzech regionów – Katalonii, Kastylii oraz Estremadury. To właśnie w tych regionach powstaje ona z tuszy wieprzowej. Natomiast sekretem, który przyczynił się do wybuchu jej popularności na wielu kontynentach, jest specyficzny okres dojrzewania. Sprawił on, że specjał stał się nie lada gratką dla każdego podniebienia.

Przygotowanie szynki trwa długimi miesiącami. A w czym tkwi klucz do sukcesu? Udziec lub łopatkę obtacza się w wielu warstwach soli. Następnie mięso zostaje poddane suszeniu. W trakcie całego procesu traci blisko połowę swojej pierwotnej masy.

Szynki hiszpańskie w wielu odsłonach

Wśród szynek hiszpańskich serrano można wyróżnić kilka rodzajów. Poszczególne warianty uwarunkowane są czasem dojrzewania. W przypadku jamón bodega wynosi on od 9 do 12 miesięcy. Z kolei jamón reserva dojrzewa od 12 do 15 miesięcy, natomiast jamón gran reserva dłużej niż 15 miesięcy. Efektem są wyjątkowe produkty o delikatnym smaku, różnorodnych bukietach aromatów oraz intensywnych kolorach. Mogą być podawane do krojenia wraz z kością lub np. w plastrach.

Szynki hiszpański skarbnicą wartości odżywczych

Smak szynek hiszpańskich to tylko jedna strona medalu. Uwagę zwracają też niezwykłe wartości odżywcze. Masz do czynienia z prawdziwymi rarytasami o niskiej zawartości tłuszczu. Są natomiast bogate w białko, składniki mineralne w postaci potasu, fosforu, żelaza i cynku oraz witaminy z grupy B. Jak zatem widać, specjały z Hiszpanii odgrywają bardzo dużą rolą podczas prowadzenia zdrowej diety.

Jeśli chcesz wykorzystać pełnowartościowe szynki hiszpańskie do przygotowywania najróżniejszych przekąsek, możesz skorzystać m.in. z propozycji sklepu Corrida. W asortymencie wyselekcjonowano najlepsze produkty pochodzące od hiszpańskich wytwórców, które smakiem zachwycą każdego smakosza mięsnych przysmaków.

Dodaj komentarz

Back to Top