Jaką restaurację odwiedzić w Warszawie?
0 Comment 3208

Jaką restaurację odwiedzić w Warszawie?

Gastronomia

Gastronomiczna oferta stolicy robi ogromne wrażenie. Jak wśród setek propozycji wybrać tę najciekawszą? Warszawa to nie tylko polityczne i gospodarcze serce naszego kraju. To też miasto plasujące się w ścisłej czołówce najchętniej odwiedzanych polskich destynacji. Nie ma w tym nic dziwnego – zwłaszcza, jeśli pod uwagę weźmiecie mnogość zabytków, muzeów i innych atrakcji, które czekają tu na turystów. Jej dużym atutem jest też bogata oferta tutejszych restauracji. Warszawska gastronomia uchodzi za jedną z najlepszych i najbardziej różnorodnych w całej Europie. Odwiedzając stolicę, musicie więc odwiedzić kilka z nich.

Najlepsza restauracja w Warszawie. Gdzie zjeść w stolicy?

Ramen i inne smaki Dalekiego Wschodu, urokliwe włoskie czy greckie knajpki, street food na najwyższym poziomie, kuchnia molekularna oraz autorskie interpretacje klasycznej polskiej tradycji. W Warszawie możecie wybierać wśród setek restauracji. Jeśli najbardziej przemawia do was polska kuchnia w mistrzowskim, niekoniecznie kanonicznym wykonaniu, koniecznie zjedzcie U Fukiera. Restauracja, za której menu i wystrój odpowiada sama Magda Gessler od lat znajduje się w rankingach najlepszych w Warszawie, a na jej koncie jest osiem wyróżnień prestiżowego Przewodnika Michelin.

Pięć wieków historii i wyjątkowa wrażliwość Magdy Gessler

U Fukiera to restauracja w Warszawie od lat należąca do ścisłej gastronomicznej czołówki. Mieści się we wnętrzach zabytkowej kamienicy przy Rynku Starego Miasta. Jej historia sięga połowy 1552, kiedy to warszawski kupiec Grzegorz Korab wzniósł ją na miejscu dwóch drewnianych domów. Od początku, aż do wybuchu II wojny światowej, w piwnicach kamienicy mieściła się kolekcja win uznawana za jedną z najcenniejszych na świecie. Ze względu na wielką wartość architektoniczną, Kamienica Fukierowska należała do budynków, które jako pierwsze odbudowano po wojennej pożodze.

Od początku lat 90 parter tego niezwykłego obiektu zajmuje restauracja U Fukiera. To miejsce wyjątkowe pod każdym względem. Skomponowane z dużą starannością i mistrzowską finezją menu, wystrój, w którym ważny jest każdy detal i niezwykła atmosfera przyciągają wielu gości. Wśród nich byli między innymi Roman Polański, Claudia Schiffer, królowa Danii Małgorzata II, Henry Kissinger czy Naomi Campbell.

U Fukiera – najlepsza polska kuchnia w nowym wydaniu

Menu U Fukiera jest inspirowane najlepszymi tradycjami polskiej kuchni, wzbogaconymi współczesnymi technikami i licznymi akcentami południowoeuropejskimi. W karcie dań czeka na was najlepsza polska kuchnia. Spróbujecie tu między innymi śledzia marynowanego w selerze naciowym, kołduny litewskie w zabaglione z lubczykiem lub na maśle, barszcz czerwony na zakwasie i skórkach z antonówek, pieczonego sandacza ze szparagami i szpinakiem czy chałwowe parfait przez z bezą pistacjową na soku z pomarańczy.

Dodaj komentarz

Back to Top