Kawa zbożowa lepsza od tej tradycyjnej?
Gastronomia, Zdrowie 9 maja 2018,Z doświadczenia wiemy, że każde dziecko lubi od czasu do czasu poczuć się jak dorosły. W dzisiejszych czasach przybiera to coraz częściej ekstremalne i budzące niepokój formy. Kiedyś wystarczyło napić się kawy ze swoimi rodzicami przy wspólnym śniadaniu. Oczywiście żaden z odpowiedzialnych rodziców nie dawał dziecku tradycyjnej „małej czarnej”. Do pełni szczęścia wystarczała zbożówka, która jest bowiem niezwykle zdrowa.
Jest również bezpieczna dla wysokociśnieniowców, kobiet w ciąży i tych, które rozpoczęły karmienie piersią. Smak niedocenionego napoju jest nieco podobny do smaku prawdziwej kawy. Dzieje się tak dzięki dodatku cykorii, buraka cukrowego lub korzenia mniszka. Sama zbożówka wytwarzana jest natomiast z prażonego ziarna żyta, jęczmienia lub pszenicy. Jak wiadomo, wszystko to uprawiamy w naszym kraju. Sposób produkcji pozostał niezmienny od końca XVIII wieku, kiedy to zbożówka pojawiła się w Polsce. Zawdzięczamy to wydarzenie Prusom.
Kawa zbożowa posiada więcej właściwości zdrowotnych niż ta tradycyjna! Za chwilę to udowodnimy. Zacznijmy od tego, że zbożówka zawiera bardzo małe ilości tłuszczu, oferując w zamian błonnik, białko i węglowodany. Dzięki temu napój jest nie tylko korzystny dla zdrowia, ale też można go uznać za dietetyczny. Jedna porcja zawiera od 5 do 50 kcal. Oczywiście, gdy nie dodamy do niej cukru i mleka. W przypadku kawy zbożowej tak samo, jak przy tej tradycyjnej sprawdza się powiedzenie, że ma ona tyle kalorii, co dodatki do niej. Zawartość błonnika rozpuszczalnego zmniejsza poziom cholesterolu i poprawia przemianę materii. Zbożówka jest także źródłem ważnych pierwiastków i witamin. Witaminy z grupy B wspomagają pracę układu odpornościowego i nerwowego. Jej właściwościami powinny być zachwycone panie dbające nie tylko o figurę, ale i o urodę. Substancje zawarte w kawie zbożowej polepszają wygląd skóry i włosów. To zaledwie wycinek z długiej listy zalet. Jest ich znacznie więcej!
Gdy nie jesteśmy na diecie lub chcemy sobie od czasu do czasu zgrzeszyć, zbożówka może być zamieniona na świetny deser. Cukier, bita śmietana i posypka z tartej czekolady wystarczy do pełni radości. W kawie możemy utopić np. kulkę lodów waniliowych. Liczba możliwości wydaje się nieskończona i naprawdę trzeba się solidnie postarać, aby nie wyszedł nam przepyszny smakołyk.
Na koniec ciekawostka. Wiedzieliście, że kawa zbożowa była na początku uważana za napój dla najuboższych i nie podawano jej na wystawnych przyjęciach? Powodem tego stanu rzeczy była przede wszystkim niska cena kawy ze zbóż w porównaniu do sumy, jaką należało wydać na kawę sprowadzaną z ciepłych krajów. Jak się jednak okazało, droższe nie musi oznaczać lepsze.
1 Komentarzy
Kawa zbożowa kojarzy mi się z dzieciństwem.Ma swoje zalety bo jest napojem niskokalorycznym.