Uprawa ziół na domowym parapecie
0 Comment 21251

Uprawa ziół na domowym parapecie

Dom, Ogród

Świeże zioła stanowią świetny dodatek do wielu różnych dań, z tego względu warto mieć do nich łatwy dostęp.

Dobrym sposobem na zapewnienie sobie aromatycznych ziół w zasięgu ręki, jest ich uprawa w doniczkach. To bardzo proste w uprawie rośliny, których w okresie zimowym nie można już pozyskać z ogrodu.

Jakie zioła uprawiać w domu?

Warto przede wszystkim wybrać zioła, które są bardzo często używane w kuchni. Dobrze sięgnąć po rośliny, których częścią jadalną jest liść. Początkującym hodowcom polecane są zwłaszcza takie rośliny jak:

1. Rozmaryn
Sprawdza się zwłaszcza do dań mięsnych, ziemniaków i marynat. Roślina ta znakomicie rośnie w jasno oświetlonych pomieszczeniach, zimą trzeba ją postawić w nieco chłodniejsze miejsce i podlewać tylko raz w tygodniu. Warto pamiętać, iż rozmaryn nie jest mrozoodporny.

2. Melisa
Doskonały dodatek do wielu deserów, dań rybnych oraz napojów. Ma przyjemny cytrynowy aromat, uwielbia jasne pomieszczenia i jest wrażliwa na przesuszenie. Trzeba więc pamiętać o jej regularnym podlewaniu. Po sezonie można ją zimować na zewnątrz, wkopując do ogrodu.

3. Lubczyk
Sprawdza się zwłaszcza jako dodatek do ryb, sosów i zup. Doniczka z tą rośliną musi być zlokalizowana w jasnym miejscu, zimą można ją trzymać na balkonie.

4. Bazylia
Często dodawana do dać kuchni śródziemnomorskiej, nie toleruje braku słońca. Podłoże rośliny musi być cały czas wilgotne, a jej liści nie wolno zamaczać. To uniwersalne zioło, które można dodać jako ozdobę dania, dekorację pizzy, czy przygotować pyszne pesto.

5. Majeranek
Przyprawa do mięs, zwłaszcza wieprzowiny. Uwielbia dobrze nasłonecznione miejsca, w trakcie upałów należy zraszać zioło.

6. Kolendra
Do jej hodowli wymagane jest dobrze nasłonecznione miejsce. Trzeba jej także zapewnić dobrą wilgotność ziemi. Doskonała do ciast, pieczeni czy pasztetów.

Uprawa ziół w donicach z sadzonek lub nasion

Początkujący hodowca może założyć swoją hodowlę ziół w donicach, wykorzystując do tego sadzonki albo nasiona. Sadzonki można zakupić w sklepach ogrodniczych lub hipermarketach. Trzeba je jak najszybciej przesadzić, gdyż w sklepach nie mają one optymalnych warunków do rozwoju, a ich doniczki są często za ciasne. Inną opcją jest wysiew nasion do specjalnych pojemniczków.

Pielęgnacja ziół w doniczkach

Roślinom w donicach do ich prawidłowego wzrostu trzeba oczywiście zapewnić wystarczającą ilość światła i świeżego powietrza, jednak również istotne jest ich regularne nawadnianie. Zimą nie można doprowadzić do zbyt nadmiernego nawadniania, gdyż może to doprowadzić do gnicia ziół. Natomiast latem zbyt rzadko podlewane rośliny mogą uschnąć, z tego względu tak istotne jest umiarkowane podlewanie, w miarę regularne, kiedy powierzchnia podłoża będzie już widocznie wyschnięta. Istotna jest także wilgotność samego powietrza, raz w tygodniu zioła powinno się pryskać letnią wodą albo ustawić w danym pomieszczeniu nawilżać powietrza. Zwłaszcza w okresie zimowym, powietrze w mieszkaniach jest bardzo wysuszone. Ważne jest również nawożenie roślin. Dobrze rozrastające się rośliny szybko zużywają wszystkie składniki pokarmowe znajdujące się w dosyć małej donicy. Warto więc zainwestować w nawozy organiczne, czyli produkty naturalne, takie jak Biohumus. Polecany jest również ekologiczny wyciąg z pokrzywy, którego można przygotować samodzielnie. Istnieją jednak zioła, które nie wymagają nawożenia, do nich zaliczyć można rozmaryn, lawendę czy tymianek.

Uprawa ziół w donicach jest świetną propozycją dla osób, które nawet w okresie zimowym chcą wykorzystywać cudownie pachnące zioła do swoich potraw.

Autor
Współautorem publikacji jest Poradnik Ogrodniczy – największy portal ogrodniczy w Polsce.

Dodaj komentarz

Back to Top