Dlaczego warto stosować syrop z czarnego bzu?
Gastronomia, Poradnik, Zdrowie 6 grudnia 2021,Czarny bez to roślina powszechnie rosnąca w Polsce. Nie powinno się go jeść na surowo, za to sok z czarnego bzu słynie nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale też z działania leczniczego. Co tak wyjątkowego jest w syropach z czarnego bzu?
Właściwości czarnego bzu
Czarny bez zajmuje ważne miejsce w medycynie ludowej. Najczęściej poleca się go na sezonowe infekcje, osłabienie oraz przeziębienie. Gęsty sok z czarnego bzu jest skutecznym, naturalnym środkiem przeciwgorączkowym i można go podawać zamiast aptecznego syropu, ale co ważne, surowe, niedojrzałe owoce tej rośliny są trujące – czarny bez musi zostać poddany odpowiedniej obróbce i dopiero w takiej formie wolno go spożywać. Syropy z czarnego bzu są bezpieczne zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Gdzie można kupić syrop z czarnego bzu?
Przygotowanie domowego syropu z bzu jest możliwe, ale zajmuje to dość dużo czasu, a wcześniej trzeba jeszcze nazbierać wystarczająco dużo ładnych owoców, by mieć z czego zrobić przetwory. Syropy z czarnego bzu są dostępne na eterno.pl – mają one naturalny skład, czyli zawierają jedynie wyciąg z czarnego bzu oraz jego kwiatów, cukier i sok z cytryny dla wzbogacenia smaku. Można też wybrać syrop, w którym obok bzu pojawiają się jeszcze inne naturalne ekstrakty, na przykład płatki róży, kwiat lawendy oraz hibiskus.
Kupiony u pewnego producenta syrop z czarnego bzu nie ma żadnych sztucznych konserwantów i barwników, a jego produkcja odbywa się według tradycyjnych receptur stosowanych od pokoleń. Przetwory szykowane są tak, by owoce nie straciły swoich dobroczynnych właściwości.
Jak używać syropu z czarnego bzu?
Taki syrop bardzo pasuje do herbaty, a latem można go rozrabiać z czystą wodą – to smaczny, orzeźwiający napój doskonale gaszący pragnienie podczas upałów. Czarny bez może wzbogacić smak przeróżnych deserów, na przykład z lodami, nadaje się do lekkich sałatek oraz jako dodatek do aromatycznych dressingów.
Gęsty syrop z czarnego bzu ma na tyle wyrazisty smak, że dobrze komponuje się z daniami mięsnymi – można go dodać do marynaty albo sosu, niewielką jego ilość warto wlać do bigosu lub przyszykować na bazie bzu glazurę do dań na grilla. Syrop z bzu jest także oryginalnym uzupełnieniem dla alkoholowych drinków i koktajli.
Dodaj komentarz