
Czym charakteryzuje się cukrzyca ciążowa?
Medycyna 12 listopada 2024,Cukrzyca ciążowa to rodzaj hiperglikemii, który pojawia się w okresie ciąży. Stanowi jedno z najczęściej występujących i najpoważniejszych powikłań ciążowych, stanowiąc zagrożenie zarówno dla matki, jak i rozwijającego się dziecka. Z artykułu dowiesz się, jakie są przyczyny cukrzycy ciążowej i jak ją leczyć.
Skąd bierze się cukrzyca ciążowa?
Hiperglikemia w okresie ciąży związana jest z insulinoopornością, rozwijającą się w konsekwencji zmian zachodzących w gospodarce hormonalnej. Wysokie stężenia estrogenu, progesteronu, prolaktyny i somatotropiny wykazują działanie antagonistyczne względem insuliny, prowadząc do wystąpienia cukrzycy. Niekiedy choroba związana jest także z rosnącą masą ciała.
U większości ciężarnych hiperglikemia ustępuje samoistnie po porodzie. Może jednak występować również w czasie kolejnych ciąż. Do najważniejszych czynników ryzyka cukrzycy ciążowej należą m.in.:
- wiek powyżej 35. roku życia,
- nadwaga przed ciążą,
- cukrzyca w rodzinie,
- poronienia.
W większości przypadków cukrzyca ciążowa nie daje żadnych charakterystycznych objawów. Schorzenie jest rozpoznawane dopiero po przeprowadzeniu badania stężenia glukozy we krwi. Brak leczenia może prowadzić do wystąpienia licznych powikłań, w tym m.in. do makrosomii, czyli urodzenia dziecka o zbyt wysokiej masie ciała.
Jak wygląda leczenie cukrzycy ciążowej?
Głównym celem leczenia jest zmniejszenie ewentualnych powikłań dla matki i płodu. Początkowo lekarze zalecają aktywność fizyczną oraz zmianę diety. W przypadku dalszego utrzymywania się hiperglikemii konieczne może okazać się wdrożenie farmakoterapii. Każda pacjentka powinna dodatkowo pamiętać o regularnej kontroli stężenia cukru. W tym celu konieczne jest mierzenie glikemii na czczo oraz dwie godziny po spożyciu głównych posiłków. Kluczowe znacznie w leczeniu cukrzycy ma odpowiednio zbilansowana dieta. Szukasz więcej wskazówek żywieniowych? Odwiedź stronę: zywieniemaznaczenie.pl.
Jak skomponować jadłospis przy cukrzycy ciążowej?
Dieta cukrzycowa w ciąży powinna uwzględniać indywidualne zapotrzebowanie na kaloryczność oraz opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Każdy jadłospis zakłada spożywanie ok. 1,3 g białka na każdy kilogram ciała. Warto pamiętać o tym, że białko spowalnia wchłanianie się glukozy do krwi, ułatwiając unormowanie stężenia glikemii. Najlepiej sięgać po posiłki co 3-4 godziny. Regularne spożywanie pokarmów zapobiega wahaniom poziomu glukozy oraz zmniejsza ryzyko wyrzutów insuliny.
Dieta w czasie cukrzycy ciążowej powinna opierać się na surowych warzywach o niskim indeksie glikemicznym. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć: pomidorów, cukinii, papryki, fasolki szparagowej i kapusty. Ostrożność należy zachować w przypadku gotowanej marchewki, dyni oraz ziemniaków. Menu należy wzbogacić owocami jagodowymi (np. jagodami, malinami i truskawkami), które staną się świetnym dodatkiem do jogurtów.
W przypadku cukrzycy ciążowej można sięgać po pieczywo i produkty zbożowe. Warto zwrócić się jednak w stronę tych pełnoziarnistych. W diecie nie może zabraknąć także niskotłuszczowych produktów mlecznych, chudych ryb i mięsa oraz zdrowych tłuszczów roślinnych. Bezwzględnie należy zrezygnować ze spożywania słodyczy, słonych przekąsek, słodkich napojów oraz wysoko przetworzonej żywności.
Artykuł sponsorowany
Dodaj komentarz