Co może podnieść wydajność treningu?
Sport, Zdrowie 8 stycznia 2020,Osoby aktywne fizycznie dobrze wiedzą, jak wiele trudu należy włożyć podczas każdej jednostki treningowej oraz ile wyrzeczeń kosztuje nawet najmniejszy sukces sportowy. Poza racjonalnym odżywianiem i planem treningowym nastawionym na progres danej zdolności motorycznej bądź wizualnej istnieją naturalne środki mające na celu wspieranie efektów treningu. Jednym z takich suplementów diety jest L-arginina. Czym ona jest oraz jakie posiada właściwości?
L-arginina – czym jest?
L-arginina jest aminokwasem, który może być produkowany w organizmie z proliny i kwasu glutaminowego. W tej kwestii związek ten uznawany jest za endogenny. Zdarza się czasem, iż wyjątkowych sytuacjach organizm traci zdolność do syntezy L-argininy i konieczne staje się zwiększenie jej dostarczania wraz z pokarmem.
L-arginina – jakie pełni funkcje?
Znaczenie L-argininy w organizmie człowieka jest ściśle połączone z faktem, iż bierze ona udział w wytwarzaniu tlenku azotu (NO), który pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie całego układu krwionośnego. Jedną z jego funkcji jest uszczelnianie naczyń krwionośnych. Obecność L-argininy w organizmie zapobiega wystąpieniu choroby wieńcowej, a także reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Ponadto L-arginina wspiera pracę grasicy i dojrzewanie komórek odpornościowych, przez co pozytywnie wpływa na działanie układu immunologicznego.
Aminokwas jakim jest L-arginina posiada również ogromne znaczenie w regeneracji tkanek – zarówno twardych, jak i miękkich. Poprzez to wspiera proces gojenia ran, a także zrastanie się kości. Ma to związek z tym, iż arginina bierze udział w procesie dzielenia komórek.
Istotną sprawą jest to, iż związek ten wspomaga budowę tkanki mięśniowej, zapewniając tym samym atletyczną sylwetkę. Ponadto wspiera treningi o charakterze zarówno siłowym jak i wydolnościowym. W wyniku działania tlenku azotu następuje zwiększony napływ krwi do pracujących mięśni. Doprowadza to do efektywniejszego dostarczenia niezbędnych w trakcie treningu składników odżywczych i tlenu, a także odprowadzeniu związków powstałych podczas treningu, które mają negatywny wpływ na jego kontynuację.
L-arginina oddziałuje również na regulację wielu hormonów, szczególnie hormonu wzrostu.
L-arginina – źródła
Niewielkie ilości l-argininy produkowane są przez ludzki organizm (oczywiście pod warunkiem, iż dostarczone zostają odpowiednie ilości kwasu glutaminowego i proliny, z których jest ona syntetyzowana). Ilości te mogą okazać się niewystarczające do właściwego przebiegu procesów metabolicznych. W związku z powyższym, trudno jest określić, czy L-arginina zaliczana jest bardziej do aminokwasów endo- czy egzogennych.
Organizm ludzki posiada zdolność przyswajania L-argininy z pokarmu. Bogatym jej źródłem są:
- nabiał,
- białe i czerwone mięso,
- owoce morza,
- orzechy i nasiona,
- produkty pełnoziarniste,
- ciecierzyca,
- soja.
Dodaj komentarz