Ravioli – włoski przysmak w wielu odsłonach

Ravioli – włoski przysmak w wielu odsłonach

Gastronomia

Włosi znają się na jedzeniu i jesteśmy im wdzięczni za wkład w światowe kulinaria. Włoskie pomysły na dania to przede wszystkim mąka, mięso, warzywa, sos pomidorowy, sery. Wśród najbardziej znanych dań kuchni włoskiej są ravioli, malutkie pierożki, które kryją smakowity farsz. Z czym podawać ravioli? Jakie nadzienia do ravioli są najpopularniejsze? Czy można je wykonać w domu? Przekonaj się, że nie tylko polskie pierogi pieszczą podniebienie!

Ravioli — małe i smakowite

Ravioli kojarzy się tak samo z kuchnią włoską, jak spaghetti czy pizza. Rodzaj malutkich pierożków nadziewanych szpinakiem, ricottą czy mięsem doskonale komponuje się nie tylko z włoskim winem, ale z trunkami z całego świata. Talerz ravioli to lek na głód, ale także na zły humor. Komu bowiem nie smakują maleństwa nadziewane włoskimi przysmakami?Najstarsze zapiski o włoskich pierożkach w literaturze pojawiły się w XIV wieku. Opisywał je kupiec wenecki Francesco di Marco. Nawet w książkach kucharskich znaleźć można było przepisy na ravioli z farszem z zielonych ziół z jajkiem i świeżym serem. Pierożki duszone były w rosole.

W Rzymie ravioli z kurczakiem przygotowywał papieski kucharz Bartolomeo Scappi. Okazją do tego było konklawe w 1549 roku. Po kilku wiekach okazało się, że ravioli można też podawać w formie konserwy. Z puszek z pierożkami korzystały włoskie oddziały wojskowe podczas I wojny światowej.

Nie minęło wiele czasu, a z tej potrawy zaczęła korzystać także armia USA, Wielkiej Brytanii i oddziały europejskie. Ravioli dla żołnierzy przygotowywano z wołowiną, serem topionym i serwowano je w gęstym sosie pomidorowym. Dzisiaj włoskie gospodynie, kucharze z restauracji całego świata i zwyczajni miłośnicy pierożków robią je z grzybami, mięsem, szpinakiem, ricottą i parmezanem. Można także przygotować pierożki z dynią i owocami morza.

Kształt ravioli

Zagnieciona mąka z jajkiem i wodą, nadzienie z mięsa, warzyw czy sera. To brzmi bardzo znajomo, bo przecież pierogi zna każdy. Jednak ravioli, w przeciwieństwie do polskich pierogów, mają kształt kwadratowy, a każdy pierożek jest znacznie mniejszy od typowego ruskiego, z serem czy z kapustą i grzybami, kupowanego w polskim barze. Włosi do produkcji ravioli używają specjalnych form do wycinania kształtów. To dzięki nim wszystkie pierożki są idealne, a rozmiarami nie różnią się nawet o milimetr. Nie mylmy ich z tortellini. Te mają kształt okrągły z zawiniętymi do środka bokami.

Z czym podawać ravioli?

Kuchnia ma to do siebie, że zawsze pozostawia ogromne pole do popisu i kierowania się wyobraźnią. Kucharz, czy ten zawodowy, czy zupełny amator, może podać ravioli z masłem, zasmażką z cebuli i boczku albo z sosem na bazie śmietany i białego wina. Znajdziesz także przepisy i dania restauracyjne, w których ravioli polane są pomidorowym sosem. Trzeba jednak uważać, by smak pieczołowicie nadziewanych i wycinanych ravioli nie został przyćmiony przez zbyt intensywny sos.

Włoskie przysmaki w sieci pizzerii

Pierogi, mączna potrawa z nadzieniem, znana jest na całym świecie. Gruzini jedzą chinkali, Chińczycy i inni obywatele Azji won ton, nasi wschodni sąsiedzi zajadają się pielmieni. Za co tak bardzo kochamy pierogi? Oczywiście za smak i za to, że szybko łagodzą uczucie głodu, ale także za to, że mają różne kształty i nadzienia, można je podawać na słodko, na słono, pikantnie, polewać gęstymi sosami czy masełkiem, odsmażać i gotować na parze. Wszystko to w formie prostej, niedrogiej, chociaż czasami pracochłonnej. Kto sam próbował kiedyś zrobić własny makaron albo pierożki dobrze o tym wie. Zagniatanie ciasta nie wymaga ogromnej siły, ale wiedzy, wyczucia, dokładnego dobrania składników.

Miłośnicy ravioli zwykle zamawiają je po prostu we włoskiej restauracji. Dostępne są one także w pizzeriach. Tutaj zjesz ravioli nieoczywiste, niezwyczajne, na przykład z łososiem w sosie koperkowym, duszone na białym winie czy z bakłażanem, parmezanem i suszonymi pomidorami w sosie oliwkowo czosnkowym. Zainteresowany? Znajdziesz je w sieci pizzerii San Giovanni, która funkcjonuje w Warszawie i okolicach. Pasty, pizze i pierogi ravioli możesz zamówić z dostawą do domu lub zjeść w lokalu.

Dodaj komentarz

Back to Top