Wino deserowe – niecodzienny sposób na rozpieszczanie zmysłów

Wino deserowe – niecodzienny sposób na rozpieszczanie zmysłów

Gastronomia

Niezobowiązujące spotkanie? A może randka? Niezależnie od okoliczności, wino zawsze będzie mile widziane! Szukasz czegoś zaskakującego, a jednocześnie niebanalnego w smaku? Wino deserowe jest zatem dla Ciebie! Wbrew pozorom nie jest ono tylko dodatkiem do słodkości! Czym jest wino deserowe i czym się charakteryzuje? Jak podawać je najlepiej? Oto krótki przewodnik.

Czym jest wino deserowe?

Wina deserowe są dość mocnymi trunkami, które swój początek zawdzięczają południowej Europie. Włochy, Portugalia, Grecja czy Hiszpania to kraje, z których wina odznaczają się najlepszym smakiem. Trunki deserowe nie należą do lekkich win, dlatego podaje się je przeważnie po głównym posiłku. Występują w słodkich lub półsłodkich wariantach, przez co można odnieść wrażenie, że są nieco ciężkie. Zazwyczaj są to wina, w których zawartość alkoholu oscyluje między 14% a 22%. By osiągnąć ten poziom potrzeba bardzo słodkich owoców lub specjalnych zabiegów związanych z dosładzaniem. Mamy wówczas do czynienia z winami wzmacnianymi.

Rodzaje win deserowych

Wino deserowe znajdziesz na półkach z mocniejszym alkoholem. Do tej grupy zalicza się wina likierowane, wermut, wina słomkowe, tzw. pleśniowe i lodowe. Najczęściej jednak spotkasz wino likierowane lub wermut. Trunki pleśniowe i lodowe są stosunkowo mało popularne w naszym kraju, głównie ze względu na swoją cenę. Jest ona determinowana bardzo wymagającym procesem produkcji, który nie został jeszcze w należyty sposób doceniony przez naszych rodaków. Wina te najczęściej spotykamy przy tradycyjnych winnicach, które doceniają bogactwo ich wyjątkowego smaku i złożoność procesu produkcyjnego.

Z czym najlepiej podawać wino deserowe?

Główna zasada mówi, że podawane z winem danie nie może być słodsze od trunku. Dlatego też po posiłku, podczas którego kosztowałeś wina wytrawnego, dobrze jest odświeżyć kubki smakowe słodkim winem deserowym. Idealnie komponuje się ono ze wszelkimi rodzajami deserów! Co więcej, świetnie sprawdzi się w towarzystwie ostrych serów. Wyrównuje nieco paletę smaków i pozostawia niesamowite wrażenie. Wino deserowe z powodzeniem pija się także bez dodatku jedzenia. Szlachetne porto lub sherry to trunki, które mogą być świetnym kompanem podczas wieczoru z książką czy filmem.

Pamiętaj, by nie mieszać z winem deserowym wytrawnych potraw. Aromaty mogą się wzajemnie wykluczać, przez co nie dostrzeżesz głębi słodkiego bukietu trunku. Doskonałe wina deserowe znajdziesz np. w e-sklepie Volare Bottega – sprawdź, co znalazło się w jego asortymencie i wybierz trunek dla siebie.

Dodaj komentarz

Back to Top