Jak ugasić ogień w kuchni?
0 Comment 56364

Jak ugasić ogień w kuchni?

Poradnik

W domu, według statystyk, najczęstszym miejscem, w którym może wystąpić pożar, jest kuchnia. Obecność urządzeń gazowych i elektrycznych oraz stosowanie otwartego płomienia sprawia, ze ryzyko zaprószenia ognia jest o wiele wyższe niż w innych pomieszczeniach. Jak uniknąć największych zagrożeń związanych z pożarem? Dlaczego ścierka kuchenna nie powinna być wykorzystywana do jego gaszenia?

Jak uniknąć najgorszego?

Jak wiadomo, lepiej zapobiegać pożarom, niż później je gasić. Takie przekonanie powinien każdy wziąć sobie do serca. Aby maksymalnie zmniejszyć ryzyko niekontrolowanego rozprzestrzenienia się ognia i w efekcie uniknąć prawdziwej tragedii, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.

Szczególną uwagę należy zwrócić na urządzenia, które zostały usytuowane w kuchni. Przede wszystkim zaleca się właściwie rozplanować ich położenie. Piekarniki, kuchenki, frytkownice czy tostery nie powinny znajdować się w pobliży innych urządzeń elektrycznych, butli gazowych, kabli oraz ujścia wody. Ponadto, aby zminimalizować ryzyko zaprószenia ognia, przedmioty codziennego użytku, które mogą być łatwopalne, także muszą znajdować się we właściwej odległości od źródła ciepła, np. umiejscowienie zapalniczki niedaleko zapalonej świeczki może spowodować jej wybuch.

Jak ujarzmić płomienie, a jak tego nie robić (ścierka kuchenna)?

W przypadku zauważenia wydobywającego się dymu lub ognia z używanego przez nas urządzenia należy jak najszybciej odciąć je od źródła prądu. Kolejnym kokiem jest natychmiastowe ewakuowanie wszystkich domowników oraz jednoczesne powiadomienie straży pożarnej.

Gdy pożar jest niewielki, można spróbować podjąć samodzielną akcję gaśniczą, jednak należy bezwzględnie pamiętać o zachowaniu głównych zasad bezpieczeństwa. Na początku powinno się pootwierać wszystkie okna w pomieszczeniu, dopiero wtedy można przystąpić do gaszenia ognia przy pomocy gaśnicy proszkowej lub koca gaśniczego (nigdy nie należy wykorzystywać do tego materiałowych przyborów kuchennych, takich jak np. ścierka kuchenna). Co więcej, niewskazane jest zalewanie sprzętów wodą, ponieważ może to doprowadzić do spięcia elektrycznego i doprowadzić do porażenia prądem. W momencie ugaszenia płomieni warto pamiętać o tym, aby dokładnie przewietrzyć mieszkanie i poczekać na przyjazd straży pożarnej. Jeśli niestety okaże się, iż nie jest możliwe samodzielne zapanowanie nad ogniem, najlepszym rozwiązaniem jest natychmiastowe opuszczenie budynku i poczekanie na przybycie jednostek ratunkowych.

Dodaj komentarz

Back to Top