Nietolerancja pokarmowa – czym się charakteryzuje, jak ją zbadać?

Nietolerancja pokarmowa – czym się charakteryzuje, jak ją zbadać?

Medycyna, Zdrowie
Spread the love

Nietolerancja pokarmowa to rodzaj obrony ciała przed składnikiem pokarmowym, który organizm błędnie interpretuje jako zagrożenie, jednak nie produkuje przeciwciał, co jest charakterystyczne dla alergii. Nieprzyjemności po spożyciu określonego pokarmu, nawet jeśli nie dają wyników w testach uczuleniowych, mogą powodować właśnie nietolerancje pokarmowe.

Jak diagnozuje się nietolerancję pokarmową?

Objawy nietolerancji są trudne do zdiagnozowania, ponieważ pierwsze oznaki mogą wystapić od kilku do kilkunastu godzin po spożyciu danej substancji. Z tego powodu trudno samodzielnie ocenić, jaki produkt lub grupa produktów powoduje sensacje żołądkowe. Sytuację komplikuje fakt, że reakcja organizmu często zależy od dawki, niewielka ilość danej potrawy nie daje żadnych objawów, utrudnia więc to samoobserwację. Także objawy są niejednorodne, należą do nich: zmęczenie, biegunka, zaparcia, problemy ze stawami, problemy skórne oraz ból głowy. Zdiagnozowanie nietolerancji stanowi się spore wyzwanie.

Podstawowe badanie nietolerancji oparte jest na diecie wykluczającej. Pacjent przez kilka dni lub tygodni musi powstrzymywać się od spożywania określonego składnika pokarmowego, a następnie obserwować reakcję swojego organizmu. Metoda ta daje dobre rezultaty, ale jest czasochłonna.

Dużo szybszym i pewniejszym sposobem jest badanie nietolerancji, zależnych od przeciwciał IgG i Ig4. Największy pakiet tego typu badań na rynku oferuje obecnie Diagnostyka – Laboratoria Medyczne. Pozwala on przebadać się pod kątem aż 280 składników medycznych. Wyniki uzyskuje się w przeciągu kilku dni, test robiony jest na próbce krwi. Ten oraz inne pakiety znaleźć można tutaj: https://diag.pl/sklep/kategoria/immunodiagdieta/.

Co powoduje nietolerancję pokarmową?

Lista składników, które mogą wywoływać nietolerancję pokarmową, jest długa. Są jednak potrawy, na które reakcja obronna pojawia się częściej niż na inne. Należą do nich: mleko i produkty z laktozą, kofeina, gluten, pszenica oraz konserwanty żywności.  

Nietolerancja mleka to dość powszechne zjawisko. Mleko krowie pojawiło się w naszym jadłospisie około 5 tysięcy lat temu. Są nacje, jak Japończycy, które w ogóle nie wykształciły enzymu trawiącego laktozę. Jednak nawet w kulturach, gdzie istnieje tradycja spożywania przetworów mlecznych, nie wszyscy ludzie są w stanie ją strawić. Jeśli podejrzewasz u siebie nietolerancję – warto się przebadać.

Kolejną grupą pokarmów, które mogą wywoływać nietolerancję są potrawy mączne zawierające gluten, czyli białko, które zawierają niektóre zboża. Nietolerancja może wynikać z faktu, że spożycie glutenu drastycznie wzrosło w ostatnich latach. Jest on często używany jako spulchniacz i zagęstniacz do produktów, w których naturalnie się nie pojawiał.

Innym rodzajem nietolerancji jest nietolerowanie siarczanów, używanych jako konserwant do żywności, np bakalii, wina. Nietolerancja objawia się wysypką, problemami z oddychaniem, bólem głowy.

Innym rodzajem substancji, która wywołuje nietolerancję, są salicylany, które występują w owocach, warzywach, kawie, sokach, piwie i winie. Nietolerancję najłatwiej wykryć po reakcji na kwas acetylosalicylowym, występującym w lekach przeciwbólowych.

Jak leczyć nietolerancję pokarmową?

Przy nietolerancji pokarmowych kluczowe jest zachowanie umiaru oraz w miarę możliwości – eliminacja z diety substancji, które nam nie służą. Możemy zastępować je substytutami, np przy nietolerancji na laktozę możemy spożywać mleko kozie lub roślinne oraz wyroby z nich. Jeśli nietolerancja pojawia się tylko po spożyciu większej ilości danej potrawy, należy nie przekraczać odpowiedniej ilości.  Dobrym rozwiązaniem jest też bogata i urozmaicona dieta, która pozwoli zachować organizm w dobrym stanie.

3 komentarze

  1. barbara5 25 marca 2019 at 16:28

    bardzo mi pomoglo to w walce z silnym bólem brzucha. wykluczyłam nabial z diety i jest o wiele lepiej

  2. Karola 25 kwietnia 2019 at 21:11

    Temat nietolernacji jest mi bardzo dobrze znany. Dieta eliminacyjna pomaga zdiagnozowac probkem.

  3. biedronka1 6 czerwca 2019 at 10:49

    Reakcje na nietolerowane produkty spożywcze mogą pojawić się nawet po 72 godzinach od ich zjedzenia, dlatego korzystne jest przeprowadzenie badań na nietolerancje pokarmowe, a następnie wyeliminowanie z diety produktów je powodujących.Badania na nietolerancje pokarmowe mogą być wykonane w labolatorium albo samodzielnie w domu.

Dodaj komentarz

Back to Top