
Migdały – bogactwo wartości odżywczych
Gastronomia, Zdrowie 31 sierpnia 2020,Migdały kochają słońce. Uprawiane są głównie w USA, Hiszpanii, Włoszech, Iranie i Maroko. Około 80% światowych upraw migdałów znajduje się w słonecznej Kalifornii, na drugim miejscu jest Hiszpania. Migdały są bogate w witaminę E zwaną „witaminą młodości” oraz inne cenne wartości odżywcze. Dlaczego warto je jeść?
Dlaczego warto jeść migdały?
Zbilansowana dieta obok regularnej aktywności fizycznej jest najważniejszym elementem zdrowego stylu życia. Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, węglowodany złożone, białko i zdrowe, roślinne tłuszcze. Jednocześnie trzeba pamiętać, że nie ma diety cud, która byłaby odpowiednia dla każdego, ale są produkty żywnościowe, której sprawdzą się w każdej diecie i dostarczą nam wielu cennych wartości odżywczych.
Jednym z takich produktów są migdały. Zaliczane do kategorii „superfoods” migdały zawierają w sobie wiele wartości odżywczych. Są bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Migdały – wartości odżywcze
Witamina E
Migdały, pod względem zawartości witaminy E, górują pośród innych orzechów. Witamina E należy do witamin rozpuszczających się w tłuszczach. Nie bez powodu nazywana jest „witaminą młodości”. Jest bardzo silnym antyutleniaczem, chroniącym komórki przed stresem oksydacyjnym, tym samym spowolniając procesy starzenia. Witamina E uczestniczy także w ochronie krwinek czerwonych, ekspresji genów i przekazywaniu sygnałów nerwowych. Dodatkowo tokoferol ma wpływ na wydolność mięśni i wytwarzania nasienia u mężczyzn.
Błonnik
Migdały zawierają 12,5 gramów błonnika na 100 gramów. Błonnik pokarmowy z owoców, warzyw, orzechów i zbóż jest najlepszym paliwem dla bakterii jelitowych. Trawiąc błonnik produkują one krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wspomagają barierę jelitową, wzmacniają odporność i zapobiegają stanom zapalnym, zmniejszając ryzyko raka. Im więcej spożywamy błonnika, tym więcej trawiących go bakterii osiedla się w jelitach.
Białko
Migdały są na drugim miejscu, zaraz po orzechach ziemnych, pod względem zawartości białka. Zawierają go więcej niż niektóre nasiona strączkowe. Powinny obowiązkowo znaleźć się w diecie wegan. Migdały zawierają również dużą ilość aminokwasu nazwanego arganiną dlatego polecane są sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia.
NNKT
Migdały to skarbnica niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). NNKT biorą udział w procesach przemiany materii, składniki tkanki mózgowej, siatkówki oka i komórek nerwowych, działają przeciwmiażdżycowo, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, poprawiają działanie układu krążenia i zapobiegają zakrzepom naczyniowym.
Migdały – zalecana dzienna porcja
Migdały są wysokokaloryczne i bogate w tłuszcze – nie należy spożywać więcej niż zalecana dzienna porcja, około 1 garści migdałów (40g).
Migdały – z czym to się je?
Migdały mogą być jedzone jako przekąska. Można je prażyć z ulubionymi dodatkami, np. sól morska, chili. Są doskonałym dodatkiem do słodkich śniadań, wypieków, deserów oraz dań obiadowych, np. do sałatek, surówek czy do przyrządzenia domowego pesto do makaronu.
1 Komentarzy
Uwielbiam! Nie dość ze super zdrowe to jeszcze super smaczne. Zalecana dzienna porcja to dla mnie zdecydowanie za mało.