Lecytyna na pamięć i nie tylko
0 Comment 9220

Lecytyna na pamięć i nie tylko

Zakupy, Zdrowie

Lecytyna występuje w komórkach wszystkich żywych organizmów. Obecność tego związku jest niezbędna do ich prawidłowego funkcjonowania. Dowiedz się więcej o jego zaletach zdrowotnych.

Lecytyna na pamięć

Jedną z najbardziej znanych właściwości lecytyny jest korzystne działanie na pamięć i koncentrację. Badania wykazały, że związek ten jest istotny w procesie zapamiętywania i uczenia się. Stanowi źródło choliny, którą nasz organizm przekształca w acetylocholinę. Ta ostatnia jest neuroprzekaźnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Ponadto pełni funkcje związane z odpoczynkiem i regeneracją organizmu. Działa również pozytywnie na ośrodkowy układ nerwowy, którego zadaniem jest regulacja snu i sprawne funkcjonowanie pamięci. Aktywność acetylocholiny nie ogranicza się do mózgu. Kontroluje ona również tętno, trawienie i funkcję pęcherza.

Obniża poziom cholesterolu

Poza korzystnym działaniem na mózg, lecytyna obniża stężenie tzw. złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. W części badań potwierdzono także, że podwyższa poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL. Dzięki temu przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych i zapobiega miażdżycy tętnic.

Służy zdrowiu wątroby i młodości

Lecytyna zapobiega także marskości wątroby oraz jej stłuszczeniu. Ogranicza również powstawanie kamieni w pęcherzyku żółciowym. Ponadto ma właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że hamuje niepożądane procesy utleniania. Przyspieszają one starzenie się organizmu i prowadzą do wielu chorób przewlekłych, w tym serca i naczyń oraz neurodegeneracyjnych. Ponadto lecytyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i wspomaga działanie mięśni szkieletowych.

4

Gdzie jej szukać?

Źródłami lecytyny w naszej diecie są jajka, wołowina, dorsz, łosoś, krewetki, mleko i nabiał. Występuje także w pomarańczach, kiełkach pszenicy, brukselce, brokułach, kalafiorze, fasoli, orzeszkach ziemnych i soi. Jest też wykorzystywana w przemyśle spożywczym, np. w produkcji margaryny, pieczywa i czekolady. Wchodzi również w skład kosmetyków.

Wykorzystanie w farmacji

Leki z lecytyną polecane są m.in. na osłabienie pamięci i koncentracji oraz w zapobieganiu miażdżycy naczyń. Kupując te preparaty, należy zwracać uwagę na zawartość lecytyny.

Warto wiedzieć

W 1846 roku francuski chemik Theodore Nicolas Gobley po raz pierwszy wyizolował lecytynę z żółtka jajka. Nazwa lecytyna pochodzi od greckiego słowa lekithos, które oznacza właśnie żółtko.

Poznaj moc lecytyny odwiedzając nasz serwis: http://vitabuerlecithin.pl/poradnik/moc-lecytyny/

Dodaj komentarz

Back to Top