Himalajska sól – nie tylko smaczna, ale i prozdrowotna
0 Comment 8181

Himalajska sól – nie tylko smaczna, ale i prozdrowotna

Gastronomia, Zdrowie

Bez soli trudno wyobrazić sobie przygotowywanie pysznych posiłków o głębokim, złożonym smaku. Jednak z wielu stron pojawiają się głosy mówiące o tym, że sól nie należy do produktów szczególnie dla człowieka zdrowych. Na szczęście soli himalajskiej to nie dotyczy – i dlatego jest to składnik diety, jakiemu z pewnością warto się bliżej przyjrzeć.

Najczystsza sól na świecie

Jednym z największym atutów, jakie posiada sól himalajska jest jej niesamowita czystość od wszelkich syntetycznych, sztucznych substancji. Jest to w prosty sposób związany z faktem, iż krystalizacja tej właśnie soli miała miejsce miliony lat temu, a od tej pory sól nie została zanieczyszczona ze względu na wyjątkowe umiejscowienie jej złóż znajdujących się w wysokich górach w Pakistanie i – w mniejszym stopniu – innych krajach z dostępem do gór Himalajów. Mimo tego należy jednak pamiętać, że stosując każdą sól, także tę himalajską, należy zachować umiar, ponieważ jej nadmiar może nie być dobroczynny dla naszego zdrowia.

Mikroelementy w służbie dobremu samopoczuciu

Lista składników mineralnych, których spore ilości znajdują się w soli himalajskiej jest naprawdę imponująca. Potas i magnez pomogą zatroszczyć się o zdrowe, silne serce oraz pomogą w pozbyciu się skurczy nóg. Wzmocnieniu odporności sprzyjają cynk w duecie z selenem, z kolei wapń i fosfor cenione są głównie ze względu na ich korzystne oddziaływanie na mineralizację kości oraz przeciwdziałanie osteoporozie. Ponadto sól himalajska zawiera takie pierwiastki jak chrom, miedź, siarkę oraz żelazo.

Mało sodu przysłuży się zdrowiu

Przy całym swoim bogactwie prozdrowotnych minerałów sól himalajska różni się od zwykłej soli o wiele niższą zawartością sodu. Osoby które stosują dietę ubogą w sód mogą zatem poprawić swoje wyniki badań wybierając właśnie sól z niższą ilością sodu. Zdecydowanie warto wypróbować sól himalajską, jeżeli zmagamy się z takimi schorzeniami jak nadciśnienie tętnicze, wrzody żołądka czy też zaburzenia pracy nerek. Z pewnością przyniesie to również wiele korzyści kobietom w ciąży oraz osobom z nadwagą i otyłością.

Sól himalajska sprawdzi się nie tylko w kuchni

Liczne walory soli z Pakistanu czynią ją produktem, który może być z powodzeniem zastosowany do pielęgnacji urody. Jej twarde i nieregularne drobinki w połączeniu z bazą z miodu czy też jogurtu naturalnego można stosować jako peeling do skóry ciała. Sól himalajska będzie również fantastycznym zamiennikiem syntetycznych soli do kąpieli. Warto jednak pamiętać, aby nie łączyć jej w tej formie z gotowymi płynami czy też olejkami do kąpieli, które mogłyby osłabić jej działanie.

Dodaj komentarz

Back to Top