
Jak zrobić własnoręcznie mydło?
Produkcja, Uroda, Zakupy 24 stycznia 2017,W sklepach wielobranżowych i drogeriach bez trudu kupimy mydło – zwyczajne, szare, jak i dekoracyjne. Można jednak w warunkach domowych, przy użyciu odpowiednich składników, pokusić się o własnoręczne wykonanie naturalnego mydła – dla siebie lub na prezent dla bliskiej osoby.
Co jest niezbędne do produkcji mydła?
Produkcja mydła wymaga zgromadzenia kilku składników chemicznych oraz akcesoriów. Wszystko to można nabyć w jednym miejscu – na stronie sklepu EcoFlores.
W procesie produkcji mydła niezbędne jest przygotowanie około litra wytłoków z oliwek, czyli olive pomace. Oliwa z oliwek, którą zwykle dodajemy do sałatek, tutaj nam nie pomoże. Do tego potrzeba około 350-400 ml zimnej wody destylowanej i 127 gr wodorotlenku sodu. Do tego musimy mieć:
- parę gumowych rękawic,
- wagę kuchenną,
- szklany dzbanek,
- plastikowe pojemniki,
- blender lub drewnianą łyżeczkę,
- termometr kuchenny,
- stary, niepotrzebny garnek ze stali nierdzewnej,
- foremki silikonowe na gotowe mydełka.
EcoFlores to sklep, w którym zaopatrzymy się w większość niezbędnych rzeczy.
Jak wytworzyć mydło?
Pomimo faktu, że mydło w większości może być produkowane w warunkach domowych z naturalnych składników, to konieczne staje się wykorzystanie w tym procesie wodorotlenku sodu – NaOH. Czysty NaOH wchodzi w reakcję z fazą lejową. Kiedy to nastąpi, dezaktywuje się i przestaje być w jakikolwiek sposób szkodliwy w finalnym produkcie, jakim jest mydło.
Ostrożnie odmierzamy 127 g NaOH (wodorotlenek sodu) oraz 380 ml wody destylowanej. Do dzbanka z wodą wsypujemy powoli wodorotlenek wody i mieszamy łyżką. Woda stanie się gorąca w wyniku zajścia reakcji chemicznej. Dlatego należy zmierzyć termometrem temperaturę tak powstałego ługu. Może mieć on kontakt wyłącznie z naczyniami i łyżkami szklanymi, drewnianymi lub ze stali nierdzewnej. Po uzyskaniu przez ług temperatury 40 stopni Celsjusza, należy odmierzyć 1000 g oliwkowych wytłoków i podgrzać je do takiej samej temperatury w garnku.
Ług wlewa się do ciepłego oleju i miesza go drewnianą łyżką. Później włączamy blender i mieszamy wszystko przez kilka minut. Powstanie w ten sposób mieszanka o konsystencji budyniu – silnie żrąca, dlatego trzeba miksować ją bardzo uważnie. Gotową masę przelewa się do przygotowanych foremek i przykrywa folią spożywczą. Ustawiamy foremki w ciepłym miejscu, z dala od dzieci i osób postronnych. Wyrób z czasem zmieni się w nieprzezroczystą masę, która po około 24 godzinach nadaje się do krojenia ciepłym, suchym nożem.
Mydełka powinny leżakować w suchym miejscu na papierze do pieczenia przez około 6 tygodni. Najlepiej przykryć je dodatkowo papierem.
Dodaj komentarz