Wiosenne prace w ogrodzie warzywnym
0 Comment 27141

Wiosenne prace w ogrodzie warzywnym

Ogród, Poradnik, Rolnictwo

Każdy, kto posiada ogród warzywny doskonale wie, że prace w nim następują w sposób cykliczny. Okresem szczególnym jest wiosna, kiedy to wykonuje się wiele ważnych działań, mających wpływ na jakość późniejszych plonów.

Jak przygotować działkę do sezonu?

Przygotowania gruntu przeznaczonego pod warzywnik powinny rozpocząć się już na jesieni, roku poprzedzającego. Wtedy to dokładnie przekopujemy cały teren i nawozimy obornikiem. Jednocześnie należy pamiętać, że na przykład warzywa korzeniowe sadzi się w drugim lub trzecim roku po oborniku, trzeba więc uwzględnić to w czasie nawożenia. Teren pozostawiamy przekopany głęboko w tzw. ostrej skibie i przed wiosną wykonujemy jedynie niewielkie wzruszenie gleby i wszystko wyrównujemy. Jeśli pojawiły się jakieś chwasty to należy je usunąć. Zanim rozpoczniemy wiosenne przygotowania gleby powinniśmy stworzyć plan grządek. Najlepiej rozrysować sobie grządki na kartce papieru. Rośliny należy rozmieszczać z uwzględnieniem nasłonecznienia oraz dobrego sąsiedztwa. Grządki nie powinny być szersze niż 120 cm, bo wtedy dostęp do roślin w czasie pielęgnacji byłby utrudniony.

Przygotowujemy rozsady warzyw

Każdy ogrodnik doskonale wie, że nie wszystkie warzywa nadają się do tego aby je bezpośrednio wysiewać do gruntu. Dla części z nich trzeba przygotować rozsady, które będą wymagały pikowania. Istnieją rośliny ciepłolubne, które trzeba wysiać na rozsady bardzo wcześnie. Przygotowania zaczynamy więc już w lutym. W tym czasie dobrze jest zrobić rozsady porów i przede wszystkim papryki, która potrzebuje dużo czasu i wysokiej temperatury do wzrostu. Nieco później przygotowujemy rozsady pomidorów. Nasiona umieszczamy w wielodoniczkach, a gdy rośliny będą miały po co najmniej dwa liście przesadzamy je do nieco większych pojedynczych pojemników. Rozsady w domu na parapecie albo w szklarni możemy przygotować dla sałaty, selerów, cebuli, bakłażanów, brokułów, kalarepy, kapusty i kalafiorów. W nieco późniejszym czasie można przygotować rozsady ogórków.

Co możemy posadzić do gruntu bezpośrednio w marcu i w kwietniu?

Gdy marzec jest ciepły, pod koniec tego miesiąca możemy posiać buraki, marchew oraz białą pietruszkę. Z chłodami poradzi sobie także cebula z dymki. Przy sadzeniu należy pamiętać o zachowywaniu wymaganych odstępów, by rośliny nie były zbyt blisko siebie. Marzec to także odpowiednia pora na to, by posiać rzodkiewkę, która już za kilka tygodni będzie gotowa do spożycia. Z kolei kwiecień będzie dobrym miesiącem do tego, aby posadzić bób, sałatę, pory, słoneczniki i koper. W tym czasie można także przesadzić do gruntu kalarepę, która była przygotowana z rozsady. Warto pamiętać, że niektóre rośliny możemy wysiewać kilkakrotnie w ciągu roku. Dotyczy to sałaty, rzodkiewek czy szczypiorku i kopru.

Z którymi warzywami lepiej poczekać do maja?

Jest wiele warzyw, które boją się chłodów i mogą im zaszkodzić przygruntowe przymrozki. Do 15 maja czekamy więc z wysadzaniem pomidorów, papryki i ogórków. Nie warto też spieszyć się w przypadku dyni, cukinii czy fasoli szparagowej. Ciepły maj będzie również dobrym czasem dla bakłażanów i brokułów.  Należy pamiętać, że rośliny z rozsady powinny być przez kilka dni hartowane zanim trafią do gruntu, dzięki temu będą odporniejsze.

Wiosna to z pewnością bardzo pracowity czas w ogrodzie. Pogoda zwykle wtedy dopisuje, ziemia jest ciepła i stosunkowo wilgotna. Dodatkowe podlewanie potrzebne jest stosunkowo rzadko. Nie można natomiast zaniedbywać odchwaszczania. Aby nieco zredukować ten problem zaleca się wykładanie ścieżek tekturą, pod którą chwasty tak nie rosną. Tektura jest materiałem bezpiecznym, który bardzo szybko sam się rozkłada.

Autor:
Artykuł został przygotowany przy współpracy z ogrodniczym sklepem internetowym Sklep Dla Ogrodu oferującym wiele produktów do ogrodu

Dodaj komentarz

Back to Top