
Rodzaje węgla opałowego
Dom, Energia 6 lipca 2017,Węgiel kamienny wciąż pozostaje najpopularniejszym paliwem w Polsce. Występuje on w licznych odmianach, które różnią się pod wieloma względami: granulacji, kaloryczności, produkcji popiołu, emisji zanieczyszczeń, a wreszcie ceny. W tym tekście przedstawimy rodzaje węgla opałowego, które są dostępne w sprzedaży zarówno hurtowej, jak i detalicznej.
Od czego zależy wydajność węgla?
Węgiel nie należy do najczystszych sposobów ogrzewania, jest jednak bardzo tani w porównaniu z innymi metodami, dlatego w wielu domach i zbiorczych kotłowniach wciąż królują piece węglowe. Warto mieć na uwadze, że jeżeli szukamy oszczędności w węglu kamiennym, powinniśmy dysponować piecem, który wykorzysta cały jego potencjał, a także kupować wysokiej jakości węgiel o znacznej wartości opałowej. Nie każda grudka węgla da bowiem tyle samo energii. Od czego zależy więc wydajność tego paliwa? Zapytaliśmy o to ekspertów z firmy Twój Opał:
Jakość węgla zależy od jego sortymentu, czyli rozmiaru pojedynczego ziarna, od kopalni, z której węgiel wydobyto, oraz – co za tym idzie – od jego składu chemicznego. Węgiel różnych odmian da różną ilość energii i popiołu, może być też mniej lub bardziej podatny na spiekanie.
To, ile energii wydobędziemy z określonej ilości węgla, zależy też od naszego urządzenia grzewczego. Te najbardziej nowoczesne oferują sprawność spalania na poziomie 80–90%, jednak wciąż w wielu domach są używane piece starej generacji, które przyczyniają się do marnowania opału i podnoszenia kosztów ogrzewania, a także obciążają środowisko.
Podział węgla kamiennego pod względem sortymentu
Węgiel kamienny można podzielić pod różnymi względami. Popularne i częściowo powiązane kryteria to: typ, klasa, gatunek i sortyment. Najczęściej stosowany jest ten ostatni podział. Jakie odmiany węgla pod względem sortymentu wyróżniamy i jakie są cechy charakterystyczne każdej z grup? Poczynając od najdrobniejszego ziarna, wyszczególniamy:
- Węgiel mułowy – ziarno ma średnicę nieprzekraczającą 1 mm.
- Węgiel miałowy – średnica nie przekracza 31,5 mm.
- Węgiel drobny – o średnicy ziarna do 50 mm.
- Węgiel średni (popularnie zwany groszkiem) – o ziarnach od 8 do 31,5 mm.
- Węgiel gruby (orzech, kostka, kęsy) – wielkości powyżej 25 mm.
Uziarnienie oraz klasa węgla przekładają się na jego gatunek, czyli – mówiąc dość ogólnie – jakość. Węgiel wysokiego sortymentu i klasy ma większą wartość opałową, czyli daje dużo ciepła, ale jest także droższy. Warto pamiętać, że różne rodzaje węgla można łączyć, tak aby modyfikować jego właściwości i optymalizować wydatki na ogrzewanie.
Dodaj komentarz