Jak dbać o rośliny w szklarni zimą?

Jak dbać o rośliny w szklarni zimą?

Bez kategorii, Botanika
Spread the love

Zbiory warzyw uprawianych w szklarni można zacząć nawet 6 tygodni wcześniej niż w przypadku tych wysiewanych do gruntu. Nic więc dziwnego, że wielu działkowców decyduje się na możliwość dłuższego cieszenia się warzywami i roślinami z własnej hodowli. Wysiew lub przygotowania rozsady rozpoczyna się już w lutym i marcu. Sprawdź, jak dbać o rośliny szklarniane jeszcze przed wiosną.

Postawienie szklarni to inwestycja, która zaprocentuje w postaci zdrowych, naturalnych upraw. Rośliny w takich pomieszczeniach są chronione nie tylko przed spadkami temperatur, ale także przed szkodnikami. Poza popularnymi warzywami, których uprawę można rozpocząć odpowiednio wcześniej, masz okazję zdecydować się na hodowlę także nieco bardziej egzotycznych roślin. Warunkiem jest jednak ocieplenie szklarni.

Uprawa roślin w szklarni – zadbaj o podłoże

Jeśli zdecydowałeś się już na szklarnię nieocieplaną i chcesz w niej hodować rośliny do gruntu, warto zbadać najpierw jakość zastanej gleby. Można to sprawdzić kwasomierzem, który pokaże odczyn pH gleby. Optymalnym zakwaszeniem ziemi jest 5,5–6,5 pH.

Jeśli na Twojej działce znajduje się podłoże o innym odczynie, należy wysypać ziemię odpowiednią pod hodowlę roślin. Do uprawy warzyw i kwiatów szklarniowych najlepiej nadaje się lekko kwaśna ziemia do siewu i pikowania np. marki Ziemovit.pl. W takim podłożu zawarty jest również specjalny nawóz łatwo przyswajalny przez młode korzenie.

Popularne rośliny szklarniane – co sadzić?

W prywatnych szklarniach najczęściej uprawiane są warzywa, na które – w przypadku wysiewanych do gruntu – trzeba poczekać nawet 6 tygodni dłużej. Prace zaczyna się oczywiście odpowiednio wcześniej, bo już w lutym czy marcu. Najczęściej sadzi się nowalijki, pomidory, ogórki czy bakłażany. Warzywa z własnej uprawy będą nie tylko zdrowsze, ale także smaczniejsze. Jak zadbać o warzywa królujące na stołach wiosną i latem?

  • pomidory

Te rośliny wymagają odpowiedniego ciepła i dużego nasłonecznienia. Optymalna temperatura wynosi 18–25o C. Niskie temperatury mogą zniszczyć liście i owoce pomidorów. Rośliny nie lubią także zbyt dużej wilgotności.

  • bakłażany

Najlepiej rosną w szklarniach nasłonecznionych, w których panuje wysoka temperatura. Kiełkowanie nastąpi przy 28oC, a do zbiorów oberżyny można przystąpić już po 30 dniach od kwitnienia. Nie wolno dopuścić do obniżenia temperatury poniżej zera.

  • papryka

Także to warzywo potrzebuje dużej ilości słońca i ciepłego miejsca. Najlepsze warunki pod względem temperatury to 22–23oC w dzień i ok. 5oC  mniej w nocy.  Papryka wymaga żyznej gleby o obojętnym lub lekko kwaśnym odczynie. Paprykę sadzi się tylko z rozsady, a tę przygotowuje się od połowy marca. Owoce można zbierać w sierpniu i wrześniu.

  • ogórki

Warzywa ciepłolubne, którym nie służy temperatura niższa niż 10oC. Siewki wymagają dodatkowych 5oC. Rozsadę należy przesadzić do grządek na przygotowaną ziemię. Najlepiej sprawdzą się żyzne gleby próchnicze. Aby zwiększyć zasadowość gleby, warto wykorzystać torf odkwaszony. Pamiętaj również o stałym podlewaniu.

Wielu działkowców hoduje w szklarniach także rzodkiewki, szczypior, szpinak, roszponkę, kalarepę i sałatę. Podczas uprawy poszczególnych warzyw w kolejnym sezonie staraj się wziąć pod uwagę zasady płodozmianu i nie sadzić tych samych odmian w jednym miejscu.

Więcej informacji dotyczących uprawy roślin, nie tylko szklarnianych, znajdziesz na stronie Ziemovit.pl.

Dodaj komentarz

*

Back to Top